czwartek, 5 kwietnia 2012

Święcenie wielkanocnych potraw

Wielka Sobota to dzień tradycyjnego święcenia pokarmów, które będziemy spożywać następnego dnia, w niedzielę podczas  wielkanocnego śniadania. 
To tradycja kultywowana głównie w polskim kościele katolickim. 
Koszyk ze święconką katolicy zanoszą do kościoła celem poświęcenia przez kapłana. Chociaż pamiętam czasy z dzieciństwa, kiedy ksiądz przyjeżdżał do zaproszonego domu i tam błogosławił koszyki z potrawami. 
Tradycyjny koszyk zawiera potrawy symbolizujące pomyślne życie, dostatek i dobrobyt. Są w nim jajka, chleb, kiełbasa, sól i chrzan. Dodatkowo wkłada się do przystrojonego bukszpanem koszyka baranka z cukru lub gipsu, drożdżową babkę i kolorowe pisanki. 







Z okazji Świąt Wielkanocnych 
życzę wszystkim zdrowych i spokojnych świąt 
oraz  miłej atmosfery w rodzinnym gronie 
przy wielkanocnym stole
Anna Ordyczyńska
***
zobacz też Wielkanocne święcenie pokarmów w 2013 roku


1 komentarz:

  1. Podoba mi sie!!! Tez dzisiaj bylam w Katerze na swieconce z Lukiem i jego ukrainsko-norweskim kolega Linusem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...